TANFOLYAMRÓL MONDTÁK

Végzett hallgatók véleményei

VISSZAJELZÉSEK

TANFOLYAMRÓL MONDTÁK

Végzett hallgatók véleményei

VISSZAJELZÉSEK

VÉGZETT HALLGATÓK VÉLEMÉNYEI

„Egy kolléganőm javasolta számomra az energialégzés tanfolyamot. Testileg és lelkileg kimerült állapotban voltam, pánikbetegségemet, cukorbetegségemet, pajzsmirigy alulműködésemet sem tudtam megfelelően rendben tartani. Erre kerestem „gyógymódot”.

Első alkalommal, amikor a légzésszünetet mértük, 9 másodpercig tudtam csak szünetet tartani. A gyakorlatok is nagyon nehezemre estek, de Erika bíztatása, a csoportos és otthoni gyakorlások segítségével szépen hozzászoktam.

Az első tanfolyam végére légzésszünetem már 30 mp volt. A második tanfolyam végén néha a 45 mp is sikerült. A tanfolyamok során és következtében, cukorértékeim javultak, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá váltam.

Pajzsmirigy értékem mindenféle gyógyszer nélkül normális határok közé került.  Teherbírásom nagymértékben nőtt. A légzésgyakorlatok közül nekem a mozgásos gyakorlatok tetszettek a legjobban. Főként kerékpározás közben tudtam legjobban alkalmazni.” (E. Judit)

 

„Fulladásos rohamok miatt kezdtem el a tanfolyamot. A rohamokat a stresszes életmódom váltotta ki, de nem tudtam leállni. Persze ezt akkor még nem tudtam, csak az előadások alatt tudatosodott bennem.

A légzéstanfolyam 3. hetében áttörés történt, addig is jobban éreztem magam, de ettől az időponttól végre tudtam éjjel aludni, és kb. 2 hónap gyakorlás után a rohamaim elmúltak. Folyamatosan kapok levegőt, a fulladások nem voltak többet, néha, ha stresszes vagyok, mert túltolom a munkát, néha jelentkezik valami hasonló, mint annak idején, de már figyelek, észreveszem, és azonnal elkezdek gyakorolni bárhol is vagyok.

Az a legjobb, hogy én irányítom az életemet és nem a pánik irányít engem. Ami a legjobban tetszik, hogy annyira egyszerű az egész. Nekem a légzés nyugalmat teremtett, és visszaadta az életkedvemet.” (N. Gyula)

 

„Magánéleti válság miatt végeztem el a tanfolyamot, hogy kitaláljak a mély depresszióból. Valamit csinálnom kellett. Nagyon jók és érdekesek voltak az előadások, engem először ez fogott meg. Nem nagyon hittem a légzésben, inkább társaságot kerestem, hogy ne legyek egyedül, és ne a problémáimon kattogjak egész nap.

A gyakorlások alatt annyira megnyugodtam, olyan jól esett, hogy alig vártam, hogy újra tanfolyami nap legyen. A szkeptikusságom hamar elmúlt, és mivel éreztem, hogy milyen nagy hatással van rám a gyakorlás, egyre többet és többet gyakoroltam. Minden nap kétszer annyit lélegeztem, mint azt Erika ajánlotta. Már nagyon akartam a változást.

Nagyon érdekes megtapasztalásaim voltak, amellett, hogy visszakerültem a nyugalom állapotába, békét éreztem, és ezek az állapotok egyre tovább tartottak, és éreztem, hogy tragédiám ellenére minden rendben van, és rendben lesz. Azt hiszem újra indult az életem ott. Nagyon-nagyon köszönöm!” (K. Irén)

 

„Korai menopauzám és hőhullámaim voltak. Alig voltam 40, de a hormonjaim teljesen felborultak nagyjából minden előzmény nélkül. Nem voltam előtte beteg, nem volt részem egészen addig hormonkezelésben.

Az orvos gyógyszereket írt fel, ami az elején működött, azt hittem jobb lesz, de a tünetek újra és újra visszajöttek. Majd jött a gyógyszeradag emelése, megint kicsit jobb lett….és ez ismétlődött, újabb gyógyszerek, más, majd ami hatni fog. Egy kísérleti nyúlnak éreztem magam.

Ekkor jött szembe a légzéstanfolyam. Erikát már ismertem, megbíztam benne és belevágtam. Az egyik legjobb döntésem volt. A tanfolyam alatt először a hangulatom lett jobb. Azt éreztem, hogy van kiút ebből a csapdából, és lett is. Három hónap múlva a menstruációm visszajött, és ami a legjobb normalizálódott. Sokkal könnyebb volt, mint gondoltam. Minden tünet elmúlt, olyan, mintha csak egy rossz álom lett volna.” (F. Zita)

 

„Allergiás tünetek miatt kezdtem el a tanfolyamot, az orromon már egyáltalán nem kaptam levegőt. Fizikai munkát végzek, így azt vettem észre, hogy már annyira gyenge voltam, fáradt voltam, hogy csak pihegtem.

A jó légzéstechnika miatt jelentkeztem a tanfolyamra. Mit mondjak, nekem az elején nehéz volt, de megérte. A számon át lélegeztem már évek óta, a tanfolyam alatt visszaszoktam arra, hogy az orromon keresztül lélegezzek. Ez elég lassan ment, sokszor abba akartam hagyni, de mindig volt egy-egy olyan mondat, ami miatt csináltam. Rengeteg segítséget kaptam ahhoz, hogy ne adjam fel.

Megtanultam, miért érdemes így lélegezni, megértettem, hogy miért voltam olyan fáradt. A tanfolyam következtében: az allergiám csökkent, a fizikai erőm fokozatosan visszajött, és ami a feleségem vett észre, hogy nem horkoltam többet. Néha gyakorlok, az a jó, hogy olyan technikákat tanultunk, ami nagyon egyszerű, és bárhol használható.” (B. László)

 

Szívbeteg vagyok, voltam már több, mint 20 éve. Az egyik gyógyszert kaptam a másik után, és egyre több mellékhatása jelentkezett, éjszaka fulladtam, a szívem össze-vissza kalapált, szorított. Néha sokkal rosszabbul éreztem magamat, ha szedtem a gyógyszert, mintha nem.

Jóga foglalkozásokra kezdtem el járni Erikához, hogy megnyugodjak, majd jött a légzéstanfolyam. Régóta eldöntöttem, hogy leteszem a gyógyszert, lesz, ami lesz, ezt elmondtam az orvosnak is. Mindketten kértek, hogy ne tegyem, az orvos és Erika is. De meghoztam a döntés, hogy a természetes utat választom.

Volt két hét, ami nehéz volt, szerintem ez volt a fordulópont, bármikor hívhattam Erikát, azóta tudom, hogy olyan technikákat alkalmazott rajtam, amelyeket akkor még nem ismertem, ma már tudom, hogy egy csomó blokkot oldottunk menet közben, mindig támaszkodhattam rá, szerintem én voltam a legnehezebb kliense.

Végig küzdötte velem az egészet, de az orvos is tudta, hogy lélegzem. És sikerült, nem szedek gyógyszert, jól vagyok, kiegyensúlyozott, nagyon hálás vagyok, nem csak a tanfolyam vezetőjének, hanem a csoportnak is! Mindenki mellettem állt, köszönöm! (G. Éva)

 

“Tapasztalatokat szeretnék megosztani Veled és a csoporttal. COPD miatt kezdtem a légzésemmel foglalkozni. 15-s kontroll szünetet javítottam 30-ra. A tanfolyam óta sokat javult az erőnlétem, kerékpározom, jobb a kedélyállapotom a hangulatom, a tartásom szinte egyenes, előtte már kicsit púpos voltam, mások vették ezt észre, hogy kiegyenesedett a hátam.

Ezenkívül a hajam egészséges, gyorsan nő, a fodrász sem érti, de egyre dúsabb. Mindenki mondja, hogy nem is látszik rajtam szinte, hogy beteg vagyok, sugárzom mostanában. Ez mind a légzéstréning hatása szerintem. A gyógyulási reakcióként érkező köhögés a tanfolyam után 3- 4 héttel magától megszűnt.  

Sikerült a légzésemet lassítani, és már orron keresztül lélegzem. A COPD miatt nekem a kilégzés nehezített, ezért ajakfékes légzéssel lélegeztem évek óta. Köszönöm a rengeteg segítséget, és az értékes információkat, amelyet a tanfolyam alatt szereztem. A stílusod lehengerlő, kedves, türelmes és mégis határozott. (…)

Mostanra ki tudom egészíteni orvosi véleménnyel is az eddig leírtakat, az orvos egy éve nem látott, most voltam kontrollon, és azt mondta még soha nem látott ennyire kiegyensúlyozottnak és pozitívnak, a szaturációm  javult. Mondtam neki, hogy rengeteget foglalkozom a légzésemmel, és azt mondta az út, amin járok nagyon jó. Tehát nagyon köszönöm nagyon még egyszer, nagyon sokat segítenek a tanfolyamaid.” (Sz. Mária)

 

„Szia Erika! Én a „Ne félj! Lélegezz” tanfolyammal kezdtem, mivel a koronavírus miatt nagyon bepánikoltam. Már akkor éreztem, hogy jót tesz nekem, és hogy szeretném folytatni. Majd elkezdtem az Energialégzés tanfolyamot.

Az elsődleges célom az volt, hogy a vírus miatt ne ragadjak bele a saját félelmeimbe. Ez nagyon jól sikerült, egy idő után elmúltak a görcsös félemeim. Minden nap gyakorolok, persze voltak napok, amikor nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de ez sem keserített el, elfogadtam, hogy azon a napon ennyit tudok megvalósítani.

Nagyon szeretem a gyakorlásokat, mivel hamar megtapasztaltama változást. 20-ról 32-re növekedett a kontroll légzésszünetem. A célomat elértem, most újabb célt tűztem ki magam elé. Köszönöm szépen az órákat, minden percét élveztem.” (B. Asztrid)

 

vonal gyógyító légzés

A tanfolyamot vezeti:

Molnár Erika Légzéstréner, jógaoktató

Molnár Erika

légzéstréner