LÉGZÉSFAJTÁK

LÉGZÉSFAJTÁK

LÉGZÉSFAJTÁK

PRANAYAMA-JÓGA LÉGZÉSEK
A pranajáma a légzés magasiskolája. A prána jelentése: energia, a jóga szempontjából életerőnek értelmezhető. Az ajáma jelentése: kiterjesztés, kitágítás. A pranajáma tehát a légzésműködés tudatos irányítása, uralása, az életerő tudatos szabályozása. De leginkább a légzés irányításaként definiálják.

A pranajáma megközelítése valóban légző gyakorlatokkal kezdődik. De nem tekinthető csak annak, hiszem a prána, azaz az életenergia kierjesztése, ami minden lényben benne van, több pusztán az oxigén mechanikus pumpálásánál a testben. A légzés uralásán túl, a pránajáma gyakorlatok leginkább energia gyakorlatok, amelyek a test energetikai csatornáinak (a nádik) tisztítására és kiegyensúlyozására szolgálnak. Ezek a gyakorlatok, olyan módszerek, melyekkel felébreszthető, aktiválható az életenergia (lélekenergia) azért, hogy átlépjünk vele hétköznapi határainkat, és magasabb szintű energiarezgést teremtsünk meg vele.

jóga légzés

A haladó szintű pránajáma a meditáció magasabb állapotaiban következik be. Ilyenkor a tüdő pihen, a légzés szünetel, ez az állapot a kilégzés utáni spontán légzésszünetben lép fel, amikor úgymond fellibben a fátyol, és képesek leszünk a létezést a maga valóságában látni, képesek vagyunk önvalónkról tapasztalatokat gyűjteni. Ez a módosult tudatállapot, ez az egységállapot keltette fel a tudósok, orvosok, pszichiáterek figyelmét, amelyre alapozva kidolgozták, tudományos alapokra helyezték a légzésterápia módszerét.

HOLOTROP LÉGZÉS és Stanislav Grof
A holotrop légzés Stanislav Grof nevéhez fűződik. Grof cseh származású, jelenleg az USA-ban élő pszichiáter, kutatóorvos, antropológus, aki egész életét a módosult tudatállapotok feltérképezésével, kutatásával töltötte. E terület tanulmányozását friss diplomásként az 1950-es években kezdte az akkori Csehszlovákiában, innen hívták meg kutatóorvosnak Kaliforniába, innen indult pályafutása az 1960-as évektől. 1967-től a John Hopkins Egyetem Maryland Pszichiátriai Kutatóközpont vezetője.

Napjainkban a transzperszonális pszichológia atyjaként tartják számon. Megalapítója és pszichológia professzora a kaliforniai Esalen Elméleti és Kutatási Központnak.
Az ún. nem szokványos pszichológiai jelenségek érdekelték, ennek következtében hagyományos orvosi tanulmányait bővítette más kultúrák tanaival, úgymint jógafilozófia, tantra, kabala és egyéb misztikus iskolákban fordult meg. Célja összefésülni a keleti misztikus hagyományok tapasztalatait a modern kutatási eredményekkel.

Az 1970-es években kidolgozta a HOLOTROP légzéstechnikát, laboratóriumi körülmények és felügyelet mellett elkezdte alkalmazni drog -és alkoholfüggő betegeken, pszichoszomatikus betegségekben szenvedőknél, skizofréneken és egyéb önkéntesekből álló kontroll csoportban.
A „holos” görög szó, jelentése elmozdulni az egész felé. Nem csak a testi tünetek felé, hanem a lélek egésze felé. A holotrop légzés egyfajta belső utazás a tudatosból a tudatalatti szintek felé, hogy önmegfigyeléseken és saját élményfeldolgozáson keresztül elindítsa, mozgásba hozza psziché öngyógyító funkcióját.

gyógyító légzés

Grof így nyilatkozott 2014-ben egy budapesti előadásán a légzésről: „A holotrop légzés úgy működik , mint egy belső radar, amely magától megtalálja és a tudat szintjére emeli azokat az erős érzelmi töltéssel rendelkező élményekkel, amelyekkel dolgozni kell. „

A tudat különböző szintjeinek légzésterápiás kutatásával töltött több, mint 60 év megfigyeléseit és tapasztalatait követően feleségével együtt megalkotta a psziché azon térképét, amely a hagyományos jungi pszichológián kívül magába foglalja a perinatális (születés előtti), és egy transzperszonális (emberek közötti, emberen túli), a kollektív tudattal is foglalkozó szintet. Ezzel egy új típusú holisztikus utat vázolt fel a jelenkor pszichológusainak, terapeutáinak.

VIVATION LÉGZÉS és Leonard Orr
A Vivation finom, felületes légzéstechnika. Körkörös légzésnek is nevezik, ami Leonard Orr amerikai pszichológus, holisztikus orvosláskutató nevéhez fűződik.

A körkörös légzés, ahogy a nevében is benne van, egyfajta folyamatos légzés, (ez a transzlégzés egyik alaplégzése), ahol nincs szünet sem a belégzés, sem a kilégzés után. Ennek a felszínes és folyamatos légzésnek köszönhetően fedezte fel és dolgozta ki 1974-től a Rebirthing-Újjászületés alapjait.

A Rebirthing módszer alapelve L. Orr szerint, hogy csak akkor tudunk valójában túllépni viselkedésünk öntudatlan sémáin, ha újra átéljük azokat, feldolgozva létezésünk öntudatlan első szakaszát, és elfogadjuk, hogy ez volt az életre adott első válaszreakciónk.
A Vivation légzés célja tehát, hogy a blokkolt emlékek eljussanak a tudat szintjére, ezáltal megérthetővé és feledhetővé váljanak.

Ez az egyszerű légzésmód javítja a test minden sejtjének az oxigénellátását, és ezen túl biztosítja, hogy az energia ismét szabályosan áramolhasson. Ezáltal az izomfeszültség oldódik, és a mélyről felszínre kerülnek azok a gondolatok és évek óta elfojtott érzelmi állapotok, amelyek alapvetően meghatározzák az élethez való viszonyulásunkat.

Ő a Breathwork mozgalom felfedezője, alapítója. A RBI (Rebirth International) Training Center megalapítója és működtetője. Jelenleg az Egyesült Államokban, Virginiában él és dolgozik, a facebook aktív résztvevője.
Leonard Orr kutatócsoportja felfedezte, hogy már tíz foglalkozás, amelyeken a tudatos légzést gyakorolják, elegendő ahhoz, hogy a felnőtt emberek megszabaduljanak a bennük felhalmozódott érzelmi feszültség nagy részétől. Ez az alapja az INDULJ EL EGY ÚTON légzéstréning foglalkozásoknak is.

légzésfajták-600

ENERGIALÉGZÉS és Dr. Komin Vladimir
Komin Vladimir orosz származású orvos, akik 1990 óta Magyarországon él. 1985-ben gyakorló orvosként saját bevallása szerint a betegségek tekintélyes tárházával rendelkezett, minek következtében elkezdte keresni a nemgyógyszeres gyógymódokat, mert rájött, hogy azok nem hoztak hosszútávon megoldást betegségeire. Így találkozott a légzés adta változtatás lehetőségével, és saját magán gyakorolva először a gyógyulás érdekében, később a légzés miértjének megértése végett, a testre gyakorolt hatásait kutatva, innen az elmére és az egyén általános jólétére fordítva a hangsúlyt kidolgozta az Energialégzés módszerét.

Orvosi pályafutását hátrahagyva Légzésterápiával kezdett foglalkozni, ezt pszichoterápiás szakvizsga és vivation integratív légzés kurzus követte. Kutatta a légzés adta módosult tudatállapotok gyökereit, majd könyvei jelentek meg ebben a témában, jóval túlmutatva a hagyományos orvoslás és pszichoterápia tárgykörén.

A Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet alapítója és vezetője Magyarországon. Az IBF (International Breathwork Fondation) Magyaroszág nemzetközi koordinátora.

A Légzéskontroll című könyvében írja le saját kutatásainak eredményét, dolgozza ki rendszerét, aminek részben alapja a Buteyko légzés is. Használva és továbbfejlesztve a légzésnek ezt a módszerét, Komin kimondja, hogy a Buteyko légzéssel nagyon sok időt kell eltölteni megerőltető gyakorlással. Felfedezi, hogy ha a tréning megerőltetéssel jár, a gyakorló nem ér el vele tartós eredményt, és hamar visszaesik az eredeti szintre. Ezért többféle légzéstechnikát kombinálva kifejlesztett egy „gyakorló-barát” rendszert, amiben ötvözte a jóga, a csikung ősi tanításait is.

Az energialégzés légzéstechnikái arra irányulnak, hogy a szén-dioxid szintet növeljük a szervezetben. Mivel a véráramba szállított oxigént a vörösvértestek akkor tudják optimálisan leadni a sejteknek, szöveteknek, ha a szén-dioxid koncentrációja elér egy bizonyos szintet (6.5 % a szövetekben), ekkor a testünk egészséges. Ha szén-dioxid hiány lép fel, aminek oka lehet – stressz, a túl sok munka, veszteség, a helytelen táplálkozás és életmód, vagy éppen a túllélegzés-, ilyenkor a test takarékoskodni kezd az energiával, ezért sok sejt kikapcsol, nem működik tovább, vagy csak csökkent üzemmódban dolgozik. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, kialakulnak a betegségek.

A módszer célja: a légzéssel –és ezen belül is a légzésszünet növelésével- visszafordítani a negatív folyamatokat, úgymond visszakapcsolni a sejteket, hogy újra normál üzemmódban dolgozzanak. Az energialégzés egyben helyreállítja a légzőközpont normális működését is, ami energiánk áramlásának egyensúlya miatt nagyon fontos. Mintegy egyensúlyt teremt a szervezetben. De a légzés nemcsak az oxigén és széndioxid anyagcseréjére szolgál, hanem egyben fontos pszichikai funkció is szervezetünkben.

Ezekkel a gyakorlatokkal  tökéletesen ellazult állapotba juthatunk. Amikor ez megtörténik, megérthetjük az életünk, a velünk történt dolgok rendszerét, ráláthatunk, hogy miért alakult úgy életünk, ahogy.  A megértés hatására pedig elindulnak testünkben az önszabályozó-öngyógyító folyamatok. Tehát a légzés egyaránt hat a testre és a szellemre egyaránt, először testi változások indulnak, ezt követik le a mentális folyamatok.

Molnár Erika

Légzéstréner

Ne halogass tovább!

 

Ha szeretnél tartalmas leírásokat, cikkeket, információkat olvasni a légzéstanfolyamokkal kapcsolatban, tájékoztatást kapni a programokról, eseményekről, akkor iratkozz fel a Gyógyító légzés hírlevelére!