06 70 507 5025 info@gyogyitolegzes.hu

HOGYAN MŰKÖDIK A LÉGZÉSTRÉNING?

HOGYAN MŰKÖDIK A LÉGZÉSTRÉNING?

HOGYAN MŰKÖDIK A LÉGZÉSTRÉNING?

A légzéstréning célja az ember életminőségének javítása, és ezen túl az egyén fejlődésének elősegítése.

„ A lélegzet testünk gyógyítója. Minden egyébnél hatásosabban gyógyít. Lélegezni olyan egyszerű, oly nyilvánvaló, hogy nem is akad senki, aki tudatában lenne mérhetetlen hatalmának.” (Leonard Orr)

A hagyományos pranajáma gyakorlatok segítik a test és az elme ellazulását, kiegyensúlyozzák a test jobb és bal oldalának energiaáramlását, ezen túl a jobb és bal agyfélteke harmonizálását. Mivel a légzés közvetít a test és tudat között, a pranajáma gyakorlás hatására az ember hosszabb-rövidebb időre kiegyensúlyozott állapotba kerül.

 gyógyító légzés

A légzésgyakorlás hatására az egyén elméje változó tudatállapotba kerül. Itt van lehetősége az egyénnek megoldani azokat a problémáit, amelyek általában valamilyen érzelmi elnyomás miatt állnak fenn, legyen az fizikai betegség, vagy mentális zavar, stressz okozta életminőségromlás.

Az légzéstréning arra a tényre épít, hogy a pszichoszomatikus és érzelmi zavarok tünetei nem mások, mint a szervezet próbálkozása, hogy felszabadítsa magát a régi működési mintáktól, a régi fel nem oldott traumáktól, azért, hogy meggyógyuljon. Ha ez nem történik meg időben, ezek a traumatikus események, rossz élmények besűrűsödnek a testbe, akár gyenge nyomásérzettel, később akár fájdalomként, majd fizikai betegségként mutatkozhatnak meg, ha az egyén az enyhébb jelekre nem fordít figyelmet. A testünk minden traumát őriz.

A légzés szerepe ezeknek az elnyomott érzéseknek a feldolgozása, átfordítás. A légzésterápia kétféle módon hoz létre transzállapotot, azaz változó tudatállapotot. Egyik esetben csökkentjük a légzésszámot, itt a légzés mennyiségének a minimálisra csökkentése a cél, melynek következtében ún. hipoxia lép fel, amely módosult tudatállapotba visz.

Ebben az állapotban a mindennapi gondolkodás kikapcsol, de az egyén tudja, hogy mi történik vele, tudja, hogy itt és most lélegzik, kétféle tudatállapotot működtet egyszerre. A másik módszer esetében a légzés intenzitását gyorsítva hozunk létre változó tudatállapotot, ahol az érzések, gondolatok, először felerősödnek, majd ezt követően alakul ki a transzállapot, amelynek célja, hogy az egyén problémái érzelmi ragaszkodás nélkül, kívülről is láthatóvá váljanak, és megértésre kerüljenek.

gyógyító légzés

Ezáltal a transzlégzés egy belső utazás az önvalóba, az egyén saját világába, azokba az előzetes élményekbe és tapasztalatokba, amelyből fennáll mindenkinek a rendszere. A légzés szerepe kapcsolatot kiépíteni a tudatos és tudatalatti elme működése között. Ilyenkor az emberek ösztönösen azonosítani tudják problémáikat, felismerik azt a teret és időt, amikor az elkezdődött. Olyan emlékekre, érzésmintákra látnak rá, éreznek rá, amelyeket nem a fejük őriz, hanem a test struktúrája. Ezt hívják sejtmemóriának. Olyan korai emlékekre gondolok itt elsősorban, ahol az agy még nem barázdálódott, az agyi szinapszisok még nem alakultak ki, emlékképeket még nem őriz az elme, de érzések, érzésminták már érnek minket a külvilágból.

Amikor az elnyomott érzések feldolgozásra kerülnek szinkronicitás jön létre az életben. Az ember élete átrendeződik, a dolgok sikerülnek, az egyén külső segítséget kap. Amikor az ember kilép az önsajnáló, önszabotáló programokból, akkor tudja saját életét élni, irányítani azt, akkor tudja a saját életútját követni. Nem fordítva!

Többen keresnek meg azzal, hogy szeretnék tudni, hogy mi az ő feladatuk, mi az életfeladatuk. Mert nem tudják, hogy mit csináljanak, merre induljanak, valahogy elakadtak és nem értik miért. Úgy gondolják, ha tudják az életfeladatukat, az mindent megváltoztat. Nem értik, hogy amíg nincs rend bennük, amíg az elnyomások, elakadások működnek, addig nem fognak erre a kérdésre választ kapni, addig nem kapnak útmutatást. Ha csak saját életünk mocsarában topogunk, addig nem igazán tudunk becsatolni az egységbe, az egységérzésbe, az univerzális valósába, az egyetemes tudatba.

Gyönyörűen mutatják, ezt azok a képzőművészeti alkotások, ahol a művész, hogy elnyomja saját érzéseit, saját világát, alkohol, vagy kábítószer, vagy más bódító szer hatására alkot. De ezek az képek, ábrázolások leginkább zavart, őrületet, őskáoszt mutatnak. Saját rendszertelen, zaklatott világukat mutatják meg, és belevesznek ebbe egyre mélyebb szinteken.

Amikor az egyén rendszerében rend van, már nem a káosszal fogja azonosítani önmagát, vagy a körülötte lévő világot. A légzésfolyamatok alatt transzperszonális tapasztalatokat szerezhet, amely hozzájárul az egységélmény felépítéséhez. Az ember már nem csak saját magát azonosítja, hanem képes más rendszerek, dimenziók, törvényszerűségek működését átlátni, érezni, megérteni. Ilyenkor különböző képességek fejlődnek ki. Ekkor válik egyértelművé a saját életfeladat, a saját életünk egységben való szemlélésén túl az is, hogy mi mit tehetünk hozzá ehhez a világhoz, és a világ hogyan alakul hozzánk. Hogyan alakítható ki, és tartható fenn az együttműködő, kölcsönös kapcsolat az univerzális struktúrákkal. Ekkor érti meg az egyén, hogy hol a helye a rendszerben.

Molnár Erika

Légzéstréner

Ne halogass tovább!

 

Ha szeretnél tartalmas leírásokat, cikkeket, információkat olvasni a légzéstréninggel kapcsolatban, tájékoztatást kapni a programokról, eseményekről, akkor iratkozz fel a Gyógyító légzés hírlevélre!

Subscribe

* kötelező mező