A LÉGZÉS SZEREPE

A LÉGZÉS SZEREPE

A LÉGZÉS SZEREPE

A légzés életünk legalapvetőbb funkciója. Az első légzéssel kezdődik az élet, és az utolsóval fejeződik be. De mi van a kettő között? A légzés akaratunktól független működés, az ún. nyúltagyi légzőközpont irányítja, melynek célja a szervezet oxigénnel való ellátása. A légző rendszer feladata, hogy a levegő oxigénjét eljuttassa a keringési rendszerhez, ahonnan a vér szállítja tovább ezt az éltető gázt  sejtjeinkhez.

a légzés szerepe

A belélegzett levegő nitrogén, oxigén, argon, szén-dioxid, hélium és néhány egyéb gáz keveréke. De a levegő nemcsak tudományosan bizonyítható alkotóelemekből áll, hanem egy további, az élet számára rendkívül fontos elemből is. A hinduk ezt az ősidőkben, és azóta is pránának nevezik. A légzés tudományával és annak vizsgálatával évezredek óta foglalkoznak, és ugyanilyen messzire nyúlik vissza a légzés tudatos tanításának elmélete.

Légzésünk közvetlenül és azonnal hat testünk fizikai és mentális folyamataira egyaránt, ezért kiemelt fontossággal bír. A helyes légzés elsajátítása lassú és türelmet igénylő feladat, mivel sokszor évtizedek rossz beidegződését kell vele felülírni. A tudatos légzés tanulása saját lélegzetünk megfigyelésével kezdődik, majd óvatosan, speciális gyakorlatok alkalmazásával avatkozunk be légzésünkbe, és a gyakorlások által szokássá tesszük a helyes légzést. Innentől kezdve tudjuk a légzésfunkciónkat akaratunktól függően irányítani, és ezáltal átvenni felette az uralmat.

A LÉGZÉS ÉS EGÉSZSÉG
A helyes légzés jótékony hatással van a testre:- javul a keringés,- javulnak az emésztési funkciók,- nő a vitalitás,- csökken az izmok tónusa,- az immunrendszer erősödik, – a hormonrendszer aktiválódik,- a méregtelenítés fokozódik.
A helyes légzés jótékony hatása az elmére:- az elme megnyugszik,- az idegrendszer kiegyensúlyozódik,- segíti a koncentrációt, – lehetővé teszi a belső folyamataink megfigyelését és irányítását,- harmonizálja a prána rendszer működését.
A légzésnek tehát különböző hatásai vannak a testre és az elmére egyaránt, a kettő nem választható szét. Légzésünk közvetlenül kapcsolatban áll az emberi létezésünk valamennyi területével.

LÉLEGEZZ! DE HOGYAN?
A nem megfelelő légzés, ami nem támogatja sem a testi, sem a lelki funkciókat: a gyors, felületes, ziháló kapkodó, szájon keresztüli légzés. Ebben az esetben a fizikai test, mivel nem jut elég energiához, kifárad, az elmében szimpatikus túlsúly alakul ki. A rossz, kapkodó légzés az egyik legalapvetőbb stressz faktor. A szabálytalan légzés megzavarja az agy ritmusát, ami fizikai, érzelmi és mentális blokkok kialakulásához vezet. Ezek pedig belső konfliktushoz, kiegyensúlyozatlan személyiséghez, rendezetlen életmódhoz és betegségekhez. Erről a működésről olvashat többet az Energialégzés menüpont alatt.

gyógyítólégzés 600

Ezzel szemben a ritmikus, mély, lassú, nyugodt, orron keresztül történő légzés elégedett tudatállapotot hoz létre, ami fordítva is igaz, a nyugodt, elégedett tudatállapot ritmikus, mély és lassú légzést eredményez. A helyes légzés szinte láthatatlan, csendes, egyenletes, akadályoktól mentes. Ezen a tézisen alapszik a jóga több ezer éves tudománya, és erre a módszerre, nevezetesen a pranayama módszerére épült fel a nem is olyan régi, 50-60 éves múltra visszatekintő transzperszonális légzéstréning.

A légzés ritmusa nemcsak az élet minőségét befolyásolja, hanem az élet hosszát is. Jógik az ősi időkben alaposan megfigyelték a természetet, a természet törvényeiből vonták le következtetéseiket. Úgy találták, hogy azok az állatok, amelyeknek lassú a légzésritmusuk, mint az elefántok, a kígyók, a teknősök, hosszú ideig élnek.  E megfigyelésekből felismerték a lassan áramló légzés fontosságát, amivel meghosszabbítható az emberi élet. A gyorsan lélegző állatok, a kutyák, macskák, nyulak, madarak csupán néhány évig élnek. Ebből tapasztalták meg, hogy akik gyorsan, kapkodva veszi a levegőt, rövidebb életűek lesznek.  Ez fizikai szinten azzal magyarázható, hogy a légzés közvetlen kapcsolatban van a szívvel. A lassú légzésritmus erősebben tartja és táplálja a szívet, hozzájárulva a hosszabb élethez.

A LÉGZÉS ÉRZELMI ASPEKTUSA
A légzés ennél sokkal több, mint az autonóm idegrendszer funkciója, és a test oxigénnel való ellátása. Lélegzetünk elválaszthatatlanul kötődik az érzelmeinkhez, különböző hangulatainkhoz. Ha megijedünk, eláll a lélegzetünk, visszatartjuk a levegőt, ugyanezt csináljuk, ha félünk. Ha elmúlik a félelem, a stresszhelyzet, a vizsgadrukk fellélegzünk, nagyot sóhajtunk. Ha boldogak vagyunk, kiegyensúlyozottak mélyen lélegzünk, mint fentebb írtam, nyugodtan. Ha hisztizünk, kapkodjuk a levegőt. Az egészséges ember lélegzete kiegyensúlyozott, megvan benne egyenletes ütemben minden légzésfázis, a betegé kapkodó és felületes. Az aszthmások, allergiás betegek többnyire csak belélegezni tudnak. Tehát hangulatunk, sőt fizikális egészségünk is kiolvasható abból, ahogy ez a funkció működik. A légzéstréning egyik alaptézise az, ha hangulatunk befolyásolja lélegzetünket, ennek fordítottja is igaznak kell, hogy legyen, tehát helyes légzéssel változtatható érzelmi világunk, mentális és fizikális jóllétünk.  És mi még?

A LÉGZÉS TELJESSÉGE-TRANSZCENDENTÁLIS TAPASZTALATOK

A helyes és tudatos légzésen túl a légzéstréning célja az önismeret. A légzés, és gondolok itt a transzlégzés különböző fajtáira roppant energiák felszabadítására képes, ami közvetlen hatással van a bennünk zajló lelki folyamatokra. Az légzés feladata ebben az esetben, az emberi tudat, azaz az ego lecsendesítése, a gondolatok, az elme pörgésének leállítása, minek után meg tudjuk vizsgálni azokat a tudatalatti tartalmakat, amelyekből egész lényünk építkezik. Nem csak azok vagyunk, ami a fejünkben, a gondolatainkban van! Az ember transzperszonális lény, sok különféle tapasztalattal, emlékkel, élménnyel.

A lélegzet szankszkrit nyelven a „lélek” szóval rokon értelmű, ami az „osztatlan ént” jelenti, a bennünk lévő létezőt. Minden ősi kultúrában – legyen az görög, egyiptomi, ázsiai, távol-keleti- a légzést, mint a lélekhez, az önvalóhoz vezető utat írja le.
A transzcendens jelentése ésszel fel nem fogható, érzékeken túli, természetfeletti. Megismeréséhez az embernek túl kell lépni a mindennapi tartalmakon, a mindennapi gondolatokon, a logikus gondolkodáson, hogy megtalálja, megismerje saját önvalóját, személyiségének egészét. Ebben tudok Önnek segíteni.

Molnár Erika

Légzéstréner

Ne halogass tovább!

 

Ha szeretnél tartalmas leírásokat, cikkeket, információkat olvasni a légzéstréninggel kapcsolatban, tájékoztatást kapni a programokról, eseményekről, akkor iratkozz fel a Gyógyító légzés hírlevelére!